hamam
Atrijum Hamam

linija

Mesto za opuštanje i druženje

linija

Ideja o pravljenju hamama u Novom Sadu

 

"Tokom svojih mnogobrojnih putovanja po istoku, često sam posećivala hamame i uživala u njihovoj arhitekturi i dekoru. Takođe sam osećala da mi je izuzetno prijatno opuštanje u tim vlagom zasićenim prostorima.

Stari, neiskorišteni i vlažni podrumski prostor pod svodovima u objektu čiju sam adaptaciju započela prošle godine mi je od trenutka kada sam ga prvi put videla ličio na prostor nekog starog turskog kupatila. Od tada započinjem realizaciju plana da taj prostor tehnički i dizajnerski pretvorim u parno kupatilo, a istovremeno ponudim zanimljivo i nesvakidašnje zdravstveno-rekreativno rešenje na našim prostorima. U realizaciji projekta sam donekle sledila tradicionalne norme, a u velikom delu svoju maštu."

Dr Marijana Čuljak
dizajner novosadskog hamama

 

Hamami na našim prostorima

 

Iako Novi Sad kao grad postoji tek od 1748. godine, ovi prostori imaju zanimljivu istoriju koju su obeležili brojni narodi i kulture. Posle proterivanja Turaka krajem XVII veka, na levoj obali Dunava naspram Petrovaradinske Tvrđave koju su sagradili Rimljani, a Mađari i Turci obnovili i održali, niklo je naselje vojnika, zanatlija i trgovaca- današnji Novi Sad.

Stoga na prostoru Novog Sada nema istorijskih turskih kupatila, ali se u Baču, na 60 km od Novog Sada mogu videti ostaci originalnog hamama koji datira iz 1578. godine. Sačuvani su zidovi nekoliko prostorija sa posudama iz tog doba, kao i još vidljivi ostaci keramičkoh cevi koje su služile za razvođenje tople i hladne vode.

U Beogradu, koji je kao i cela južna Srbija duže bio pod turskom okupacijom, postoji nekoliko očuvanih hamama, od kojih ni jedan nije sačuvan u svojoj izvornoj nameni. Konak kneza Miloša i Konak kneginje Ljubice su imali hamame. Pored ovih, koji se nalaze u sastavu dvorova, u Beogradu je ostalo još par turskih kupatila. Hamam kneza Miloša u Admirala Geprata, sagrađen je 1836-1837. godine, a u njemu se danas nalazi restoran „Monument“. Za Hamam u Donjem gradu Beogradske tvrđave (današnji Planetarijum), pretpostavlja se da je podignut između 1860. i 1867. godine, kada su ključevi grada iz turskih prešli u srpske ruke. Za vreme Prvog svetskog rata hamam je služio kao vojničko kupatilo, ali je kasnije devastiran i razoren eksplozijom 1944. godine. Parno kupatilo braće Krsmanović, iz 1901. godine i radilo do dvadesetih godina XX veka oko ostataka nekadašnjeg „Malog Hamama”, za koji se pretpostavlja da potiče iz XVIII veka.

hamami

hamami

logo

Doživljaj i ritual hamama

logo

Po dolasku u predvorje hamama, dobićete simbolično posluženje i imati priliku da se upoznate sa tretmanom koji vas očekuje. Izabraćete sastav i arome sapuna i ulja kojima ćete kasnije biti mazani. Nakon dočeka dobićete ključ za vaš ormarić, odeću za hamam, donji veš za jednokratnu upotrebu, papuče i peškir. Potom ćete biti ispraćeni do ženske ili muške garderobe da se presvučete i po potrebi istuširate.

OPŠIRNIJE

hamam
atrium

Hamami na našim prostorima

logo

Iako Novi Sad kao grad postoji tek od 1748. godine, ovi prostori imaju zanimljivu istoriju koju su obeležili brojni narodi i kulture. Naspram Petrovaradinske Tvrđave, koju su podigli Rimljani, a Mađari i Turci obnovili i održali, na levoj obali Dunava, posle proterivanja Turaka, krajem XVII veka niklo je naselje vojnika, zanatlija i trgovaca- današnji Novi Sad.

OPŠIRNIJE

zvezde

logo

 

    KONTAKT


Nikole Pašića 1
21000 Novi Sad,
Srbija

Telefoni
+381 21 30 11 078
+381 60 30 11 068

E-mail:
info@hamam.rs

zvezde
© 2018 All rights reserved
Dizajn Studio Digital , Novi Sad